Skip to content

Aparat de spălat cu presiune – Sfaturi practice 💡

Aparatele de spălat cu presiune, indiferent de motorizarea acestora, electrice sau pe benzina, necesita o mică atenția din partea noastră, pentru a ne bucura din plin de toate caracteristicile acestora. După cum probabil știi, la achiziționarea unui spălător cu presiune, primești automat un manual de instrucțiuni, în care-ți sunt explicate pas cu pas toți pașii necesari pentru o utilizare corectă și eficientă.

Cu toate acestea însă, exista mici trucuri, învățate de noi de-a lungul anilor, menite sa prelungească pe cat de mult posibil durata de viata a acestor instrumente de curățare.

În acest articol, îți vom împărtăși câteva trucuri și sfaturi, utile și practice în acest sens, la îndemâna fiecăruia, ce pot fi puse imediat în practică.

probleme aparat de spalat cu presiune

Pentru-început.. Ce n-ai voie sa faci!

NU porni niciodată aparatul de spălat cu presiune pana nu te-ai asigurat ca ai conectat corect furtunul de presiune.
NU îndrepta niciodată, de la mica distanta, jetul de apa cu presiune spre corp (fata, mâini, picioare), spre animale, dar nici spre suprafețe sensibile ce pot fi deteriorate.
NU depăși timpul recomandat de utilizare continua. Respectă întotdeauna timpul de utilizare recomandat de producător.

Tabel timp de utilizare în funcție de caracteristici tehnice:

Caract. tehniceTip pompaTimp utilizareZile utilizare / sapt.
1400 W, 110 bar, 360 l/hPlastic
Metal
20 min.
30 min.
1-2 zile
2-3 zile
1600 W, 120 bar, 380-400 l/hPlastic
Metal
30 min.
35 min.
2-3 zile
3-4 zile
1800 W, 130 bar, 400-420 l/hPlastic
Metal
40 min.
45 min.
3-4 zile
4-5 zile
2100 W, 140-150 bar, 450-500 l/hMetal50 min.5-6 zile
3000 W, 180 bar, 550-600 l/hMetal75 min.Zilnic

IMPORTANT! Timpii prezentați în acest tabel sunt orientative. Echipa AparatdeSpalatcuPresiune.Com recomanda întotdeauna respectarea cu strictețe a timpilor de utilizare indicații de către producători, pentru a prelungi cat de mult posibil durata de viata a dispozitivului. De asemenea, acorda-i întotdeauna un moment de odihna de aprox. 15-20 de minute între ședințele de curățare, pentru a nu-i suprasolicita motorul.

Câteva sfaturi practice și utile pentru a prelungi durata de viata a aparatului tău de spălat cu presiune:

Toate aparatele de spălat cu presiune au o durata de viata, în perfect stadiu de funcționare, de vreo câțiva ani. Acești câțiva ani însa, pot fi 2 sau 3, atât cât durează în general și garanția produsului, sau, aplicându-i tratamentul adecvat, te poți bucura de toate avantajele și beneficiile pe care le oferă, încă niște ani bani, ajungând să folosești un model pana te plictisești de el, nu pană se strica, așa cum suntem obișnuiți (modelele high-end/PREMIUM pot functiona fara probleme peste 10 ani).
Pentru asta, ți-am pregătit o listă cu 9 sfaturi practice și utile, pentru ca aparatul de spălat cu presiune sa reziste mai mult:

  • Sursa de apa adecvata: Înainte de toate, dacă vei conecta aparatul de spălat cu presiune direct la rețeaua de apa curentă (robinet), asigura-te ca robinetul poate furniza debitul de apa necesar pentru alimentarea corecta cu apa a curățitorului. În caz contrar, pompa de presiune nu va putea elibera apa la debitul sau nominal, iar aceasta ar funcționa într-un ritm mai alert decât în cel normal, deteriorându-se rapid. Pentru a putea verifica debitul de apa furnizat de robinetul la care urmează sa ne conectăm, cu robinetul complet deschis, umple o găleată cu apă, cronometrând timpul în care se umple aceasta. Ulterior, aplica următoarea formula: 60 x (capacitate găleata) : (timpul în minute necesar pentru umplerea galeții) = (debit de apa estimat in litri pe ora). Iată un exemplu practic: Dacă o găleata de 12 L s-a umplut într-un minut, atunci robinetul respectiv este capabil sa furnizeze în jur de 720 l/h (suficient atât pt. un spălător cu presiune pt. uz casnic, cat si pt. unul profesional). Cum am descoperit asta? Aplicând formula: 60 x 12 : 1 = 720
  • Pornire corecta: O pornire corecta a aparatului de spălat cu presiune, înseamnă și o durata de viata mai lunga. Dacă vom porni aparatul fără a încărca mai întâi pompa de apa, la pornire pot apărea vibrații și lovituri din cauza impactului puternic produs de apa, care pot deteriora piesele din interior. Iată ce-avem de făcut:
    1) Conectează pistolul de presiune, lancea și duza pe care urmează sa o utilizezi (accesoriile)2) Conectează furtunul de presiune la rețeaua de apa curenta (robinet) și deschide-l3) Conectează aparatul de spălat cu presiune la rețeaua electrică (dacă funcționează pe benzina, sari acest pas)4) Cu aparatul de spălat cu presiune oprit, apasă pe trăgaciul pistolul timp de 20-30 secunde (vei vedea ca va ieși niște apa)5) Eliberezi declanșatorul, pornești aparatul de spălat cu presiune, și te apuci de treaba.
  • Timpul și frecvența de utilizare: Respectarea timpului de utilizare și a nivelului de solicitare a aparatului de spălat cu presiune, exact așa cum indică producătorul, este extrem de importantă. Depășirea timpului recomandat de utilizare continua supraîncălzește conexiunile, componentele, pompa de presiune, garniturile, și altele, urmând ca mai apoi sa se ardă și motorul aparatului. Tabelul detaliat în acest de la începutul articolul îți poate fi de mare ajutor, în ceea ce privește timpul și frecvența de utilizare al aparatului de spălat cu presiune în funcție de caracteristicile sale tehnice.
  • Apa fierbinte: Este un alt aspect extrem de important. Chiar dacă majoritatea aparatelor de spălat cu presiune acceptă și apa calda, între 40-50Cº, nu este recomandata utilizarea frecventă a aparatului cu apa la aceste temperaturi, mai ales atunci când pompa sa de presiune este fabricată din plastic, deoarece se poate deteriora rapid. La fel se întâmplă și cu garniturile sau gulerele, importante elemente de etanșare care previn scurgerile, și care fac posibilă funcționarea corecta a aparatului.
  • Scurgeri: Întotdeauna, după ce aparatul de spălat cu presiune este pornit, asigura-te ca nu exista scurgeri de apa. Pentru asta, verifica în primul rand conexiunile furtunului, atât conexiunea de la robinet cât și cea de la aparat, conexiunile între accesorii, iar mai apoi asigura-te ca nu curge apa dedesubtul spălătorului, deoarece acesta ar putea fi semn de piese rupte sau garnituri uzate.
  • Filtru de apa: Se recomandă curățarea acestuia de fiecare data când ai terminat de utilizat aparatul de spălat cu presiune, înainte de a-l depozita. Este importantă curățarea, deoarece filtru de apa este piesa de baza care stopează intrarea mizeriilor posibile existente-n apa, în aparat. Acestea pot afecta ulterior funcționarea corecta a pompei de apa, implicit și a motorului. Se demontează ușor și rapid, iar pentru a-l curata nu ai nevoie de detergent. Clătește-l bine sub un jet de apa de la robinet, și montează-l la loc.
  • Produs de curățat: Detergenții speciali fabricați pentru aparatele de spălat cu presiune au o densitate și o vâscozitate specifica, diferită fata de produsele de curățat clasice. Pentru asta, se recomanda folosirea detergenților destinații acestor aparate, mai ales atunci când aparatul de spălat cu presiune este dotat cu un rezervor de detergent, deoarece în cazul folosirii unui detergent abraziv sau foarte dens, acesta ar putea înfunda parțial sau total conductele prin care curge. Însă, în cazul în care beneficiezi de o lance spumare, poți folosi ce detergent vrei.
  • Înfășurarea corecta a furtunului: Dacă aparatul tău de spălat cu presiune este echipat cu tambur pentru înfășurarea furtunului, asigura-te de fiecare data ca furtunul de presiune să fie înfășurat corect. În lipsa tamburului pentru furtun, pentru a-l înfășura corespunzător, va trebui sa ții podul palmei orientat in sus, sa ai cotul îndoit aproape la maxim, iar mai apoi, trece-ți furtunul peste palma și pe sub cot de mai multe ori. Astfel, acesta nu se rupe, nu se îndoaie necorespunzător, prevenind-ui deteriorarea.
  • Eliberează presiune: Atunci când ai terminat, este importantă evacuarea în totalitate a apei din interiorul aparatului. Chiar dacă aproape toate modelele au funcția de “oprire automată” care oprește motorul atunci când declanșatorul pistolului este eliberat, pompa păstrează întotdeauna apa sub presiune în interiorul acesteia. În cazul ne evacuării, pompa ar menține presiunea ridicată până la urm. Utilizare, ceea ce ar putea cauza deteriorarea grava a supapei de suprapresiune a aparatului. Cum eliberam acesta apa? Nimic mai simplu.
    1) Oprește aparatul de spălat cu presiune2) Scoate-l din priză în cazul celor electrice3) Închide robinetul4) Si apasă pe trăgaciul pistolului până când nu mai iese niciun strop de apa.

IMPORTANT! Dacă acesta apa rămâne în interiorul aparatului de spălat cu presiune pe timpul iernii, iar acesta a fost depozitat la temperaturi scăzute sub 0ºC, apa îngheață, crescându-si volumul. Asta duce la deteriorarea pieselor din interiorul aparatului, mai ales atunci când acestea sub din plastic.

Sfaturi de mentenanță

Daca-n lista de mai sus am vorbit despre lucruri recomandate ce pot fi făcute imediat când utilizam aparatul de spălat cu presiune, ei bine, acum, ne vom referi doar la mentenanța anuala a acestuia. De obicei, aceasta mentenanța se efectuează odată cu venirea primăverii, atunci când utilizarea curățitorului cu presiune devine mult mai frecventă. Iată așadar ce putem face:

  • Vaselina: După o bună perioada de neutilizate a aparatului de spălat cu presiune, se recomanda ungerea conectorilor de cauciuc cu puțină vaselină, solidă sau lichida, pentru o ușoară lubrifiere a acestora, și o conectare cat mai ușoară.
  • Calcar: Bine cunoscută problema a calcifierii din cauza apei, poate fi foarte ușor soluționată cu ajutorul produselor specifice anticalcar. Poți dezasambla aparatul pentru a curata fiecare piesa in parte, sau poți trece apa cu produs anti calcar prin interiorul aparatului.
  • Benzina: Iar în cazul aparatelor de spălat cu motor pe benzina, în plus fata de modelele electrice, este foarte importantă verificarea nivelului de ulei, cu ajutorului jojei de ulei, deoarece nivelul scăzut produce defectarea aproape imediată a motorului.

Întrebări frecvente:

Care este durata de viata a unui aparat de spălat cu presiune?

– În general, durata de viata a unui aparat de spălat cu presiune, fără probleme de funcționare, este cuprinsa intre 2 și 3 ani. Respectând însă toate recomandările făcute în acest articol, obții încă 2-3 ani în plus de utilizare fără probleme, ceea ce înseamnă un total de 4-5 ani de viață într-o stare perfectă de funcționare (modelele high-end/PREMIUM functioneaza fara probleme cel putin 10 ani).

Ce garanție are un spălător cu presiune?

– În general, toți producătorii oferă o garanție de 2 ani din momentul achiziționării echipamentului, cu toate ca, în mediul online întâlnim și anumiți producători care au o politică de garanție de 3 ani.

Ce nu acoperă garanția aparatelor de spălat cu presiune?

– În primul rand garanția nu acoperă defecțiunile care apar din cauza nerespectării timpului de utilizare sau a frecvenței, care produc supraîncălzirea întregului mecanism. Cele mai întâlnite sunt: motor ars sau topit, supape de suprapresiune rupte, pompe distruse și altele.

Ce probleme pot apărea la un aparat de spălat cu presiune și cum pot fi acestea remediate prin utilizarea unei pompe de spălat cu presiune profesionale?

– Unele probleme comune ale aparatelor de spălat cu presiune includ pierderi de presiune, pompe defecte sau motor ars. În multe cazuri, aceste probleme pot fi rezolvate prin înlocuirea componentelor deteriorate cu piese de înaltă calitate, precum pompe de spălat cu presiune profesionale. Acestea sunt construite pentru a rezista la utilizarea intensă și sunt adesea mai durabile decât componentele standard.

Rezumat
Aparat de spălat cu presiune - Sfaturi practice și utile
Numele Articolului
Aparat de spălat cu presiune - Sfaturi practice și utile
Descriere
În acest articol, îți vom împărtăși câteva trucuri și sfaturi, utile și practice, ce pot fi puse imediat în practică, care iti vor prelungi durata de viata a aparatului tau de spalat cu presiune, functionand perfect, si fara probleme, cel putin 5 ani din momentul in care l-ai achizitionat!
Autor
Setări